Ποιοί άνεργοι δικαιούνται ασφαλιστική κάλυψη

Πολλοί είναι οι ασφαλιστικοί φορείς που χωλαίνουν στην σωστή ενημέρωση για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνεργοι να παραμένουν ανασφάλιστοι, ενώ δικαιούνται ασφαλιστική κάλυψη.

Οι κατηγορίες των ανέργων που μπορούν να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι οι εξής: 

1. Οι άνεργοι ηλικίας μέχρι 29 ετών πρέπει να έχουν 2 μήνες κάρτα ανεργίας και 600 ημέρες ασφάλισης (ένσημα).

2. Οι άνεργοι πάνω από 30 ετών πρέπει να έχουν 1 χρόνο κάρτα ανεργίας και προσαυξάνοντας ανά έτος 100 ένσημα, δηλαδή όταν είναι 30 ετών -700 ένσημα, 31 ετών -800 ένσημα, 32 ετών -900 ένσημα κλπ.

3. Από 55 ετών και άνω χρειάζονται τουλάχιστον 3000 ένσημα και 1 χρόνο κάρτα ανεργίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι επίσης ο/η σύζυγος να μην έχει ασφαλιστική κάλυψη. Κάθε ενδιαφερόμενο ανασφάλιστο άτομο που είναι σε κάποια κατηγορία από τις παραπάνω, μπορεί να κάνει αίτηση στον τελευταίο ασφαλιστικό του φορέα για να αποκτήσει βιβλιάριο ασθενείας.

Πέρα από τις αναφερόμενες κατηγορίες, μπορούν να αποκτήσουν βιβλιάριο ασθενείας από την πρόνοια , όσοι είναι πάνω από 29 ετών και το εισόδημά τους δεν ξεπερνάει τις 6000 ευρώ , με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη από άλλο ασφαλιστικό φορέα.

Τα ενδιαφερόμενα άτομα μπορούν να απευθύνονται στον ασφαλιστικό τους φορέα για την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και για περισσότερες πληροφορίες, έτσι ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Sofokleous.gr
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Comments

comments

Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ