Στις 5.000 ευρώ οριστικά, το μηνιαίο όριο αναλήψεων

Περισσότερα χρήματα θα στέλνουν στο εξωτερικό ιδιώτες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ μετά την νέα αισθητή χαλάρωση των capital controls

Αναλήψεις έως 5.000 ευρώ τον μήνα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, καθώς αυξήθηκε εντυπωσιακά το όριο των αναλήψεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, με τη νέα χαλάρωση των capital controls, η οποία τελικά είναι περισσότερο γενναιόδωρη, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πριν από λίγο εκδόθηκε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία περιέχει σημαντικές αλλαγές, για τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, ειδικά όσες που συναλλάσσονται με το εξωτερικό.

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει μάλιστα ότι στοχεύει στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν.

Όπως είχε γράψει το Σin, με τη νέα σημαντική άρση των capital controls δίνεται και ένα μήνυμα ότι η οικονομία βαδίζει προς την κανονικότητα, ενώ η κίνηση αυτή θα είναι μία από τις τελευταίες που θα ακολουθήσουν, μέχρι την πλήρη άρση τους. Η επόμενη φάση τοποθετείται τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, με την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ μια τρίτη και ίσως τελευταία κίνηση θα γίνει στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2019.
Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ, η απόφαση του κ. Τσακαλώτου
στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σύμφωνα με την οποία τροποποιούνται οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015.

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με την απόφαση:

  1. Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 2.300 ευρώ σε 5.000.  Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000 ευρώ,  ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  2. Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ σε 3.000. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
  3. Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από 1 Ιουλίου 2018.
  4. Διευκολύνονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα . Οι ανωτέρω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Σημειώνεται ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Comments

comments

Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ